Vrij chloor – Hoe, wat en waarom?

Wat is vrij chloor?
Zodra chloor toegevoegd wordt aan water vormt deze het zogenaamde hypochloorzuur (HOCI). Hypochloorzuur is een oxidant die bacteriën, algen en ziekteverwekkers in het water afbreekt. Hypochloorzuur is voornamelijk bekend onder de benaming “vrij chloor”. De hoeveelheid beschikbaar vrij chloor in het water wordt sterk beinvloed door de pH-waarde en de vervuilingsgraad van het water. Een te hoge pH-waarde (> 7.8) verminderd het vrij chloor gehalte aanzienlijk. De vervuiling in het water verminderd het vrij chloor gehalte uiteraard ook. Het vrij chloor doet dan immers zijn werk en wordt als het ware opgebruikt. Zonlicht verminderd het vrij chloor gehalte ook, maar hier hebben jacuzzi’s minder last van vanwege het kleinere wateroppervlak en vanwege het feit dat er een afdekcover over de jacuzzi heen ligt tijdens het niet gebruiken van de jacuzzi.

Daarnaast bestaat er ook nog “gebonden chloor” of “chlooramines”. Gebonden chloor veroorzaakt de bekende irritante chloorlucht en prikkende ogen, zoals deze soms voorkomen in zwembaden. Veel mensen denken dat er dan teveel chloor in het water zit, maar het omgekeerde is waar. Ze ontstaan wanneer de vraag naar vrij chloor groter is dan het aanbod (bijvoorbeeld tijdens intensief gebruik van de jacuzzi door veel personen). Het aanwezige vrij chloor krijgt het desinfectie proces van het vuil hierdoor niet volledig afgerond en hierdoor blijft er gebonden chloor over.

De term “totaal chloor” is de hoeveelheid vrij chloor plus de hoeveelheid gebonden chloor.

Meeteenheid: ppm (parts per million oftewel milligram per liter)

Waarom testen we vrij chloor?
Het handhaven van voldoende vrij chloor in het water is in de eerste plaats van belang voor de desinfectie van het water. Daarnaast is de aanwezigheid van voldoende vrij chloor ook van belang om het ontstaan van gebonden chloor te beperken. Reeds aanwezig gebonden chloor kan overigens verwijderd worden door het water te shocken met extra veel vrij chloor (10 ppm) of met chloorvrije shock.

Hoe testen we vrij chloor?
Met behulp van teststrips of een testkit.

Naar welke waarden moeten we streven?
Tussen de 3 ppm en 5 ppm.

Hoe corrigeren we het vrij chloor gehalte?
U kunt het vrij chloor gehalte verhogen door handmatig chloor granulaat toe te voegen.

Hoe zal het vrij chloor gehalte zich gedragen?
Naarmate het water door intensiever gebruik meer vuil bevat zal het vrij chloor gehalte opgebruikt worden. Daarnaast zal het vrij chloor gehalte ook afnemen door de verdamping en de beweging van het water.

Kennersgeheimen onthuld!
Download de Jacuzzi Kennisgids 2024

  • Wat kost een jacuzzi echt
  • Voorkom een miskoop
  • Herken de energieslurpers
  • 30 kritische vragen aan de verkoper
  • Meer dan 25.000x gedownload

Download Jacuzzi Kennisgids 2024
Kennisgids